Спектри ЧМ сигналів

Хочемо Вам розповісти про сигнали радіоаматорських станцій та їх характеристики.
Справа в тому, що є радіоаматори що не вивчаючи стандартів зв’язку, налаштовують свої станції як то кажуть “на слух”. І в результаті отримують дуже гучний сигнал “пробивний”. Але це оманливе, такі спектри виходять за межі робочої смуги фільтра приймачів, що часто є причиною неможливим провести далекі зв’язки.

Детальніше про зображення аналізатора – Span (смуга огляду) 20КГц, що відповідає смузі частот вимірювання сигналів для сигналів з кроком 12,5 та 25 КГц. Синій колір рамки обмежує смугу корисного сигналу за рівнем -3 дБ (смуга частот стандартних ЧС приймачів). Верхня межа -93 дБм це 9 балів по S-Metr для УКХ діапазонів.

Уявіть, що це сигнал приймається вашою антеною приходить в ваш приймач. В реальній ситуації, так виглядає “натискання” без модуляції.
Підводимо до аналізатору спектру сигнал з генератора з рівнем -100дБм, тільки несуча. (0,29дБ це втрати на фідері)

Той же рівень сигналу та в модуляцію підводиться синусоїда 1,5КГц, девіація відповідає вузькій смузі “Narrow”. Зверніть увагу на падіння рівня несучої, так в принципі має бути. Девіація дорівнює повній для Narrow. Поки все в порядку, так як спектр не виходить за межі зони робочої смуги фільтрів ЧМ приймача. У реальності такий сигнал буде прийматися впевнено, з гарним рівнем, але тихо, але це не через те, що низький рівень модуляції, а через вузької смугу спектра.

Той же рівень енергетики, але девіацію ми ставимо відповідну широкій смузі Wide. Корисний сигнал укладається в смугу приймача, але “осідання” несучої впала вже на 9,22 дБ. Прийом в такому випадку якісний та повний.

Все той же рівень енергетики, але девіацію ми ставимо більш ніж належить, (улюблений багатьма “пробивний” сигнал) смуга спектра дорівнює 18 КГц, що вивалюється за межі скатів фільтрів, сигнал на слух стає рваний, гучномовець деренчить на голосних, а рівень несучої – 120 дБм, що є фолом для багатьох ЧМ приймачів та відповідно ваш кореспондент повідомляє “Ваша станція йде в QSB”.

Приклад подібного сигналу з реального ефіру

Запис

Так само зверніть увагу на параметр вимірювань Power Spectral Density, цей параметр відображає рівень енергетики корисного сигналу на Герц.
P.S. Для тих хто не знає о модуляціях CW & SSB – при тих же Ватах ці модуляції “виграють” при далеких зв’язках з-за більшої щільності енергетики та більшому рівні детектування приймача, тому їх застосовують в змаганнях.
Налаштуйте коректно ваші трансивера та бажаю Вам далеких QSO!
73!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Post Navigation